bailefelix.net bailefelix.net
bailefelix.net
Baile Felix - Oradea - istoric
bailefelix.net
bailefelix.net
bailefelix.net
Baile Felix
 
publicitate pe bailefelix.net
 


 
 
scurt istoric
bailefelix.net bailefelix.net bailefelix.net
 
 
bailefelix.net
::Scurt istoric al orasului Oradea

Pe teritoriul actual al orasului Oradea, in urma sapaturilor arheologice, sau gasit urme ale civilizatiei din epocile: neolitica, bronzului si fierului. Prima atestare al acestor tinuturi dateaza din 1113 sub denumirea de Varadinum. Oradea apare pentru prima data in documente ca oras "civitas Varadiensis" in 1374. Potrivit descrierilor facute de calugarul Rogerius, martor ocular al evenimentelor, anul 1241 a fost unul foarte nefast deoarece tinutul a fost invadat de tatari. Acest moment a reprezentat un moment de rascruce al tinutului.

Intre 1660-1692, Oradea este pasalac turcesc dar ocupatia otomana este de scurta durata, deoarece in iunie 1692 armatele austriece patrund in cel mai mare oras al zonei. Noi perspective istorice se deschid acum. Se constituie bresle pe zeci de meserii, apar biblioteci publice si private, tipografii, se ridica biserici, catedrale, palate seniorale, edificii cu caracter cultural. Mentionam doar cateva dintre ele: Biserica romano-catolica "Sf. Ladislau" (1723-1742), Catedrala ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului", supranumita "Biserica cu luna" (1784), Palatul episcopal romano-catolic (1762-1777), Palatul baroc in care pana anul acesta in luna februarie a functionat ca Muzeul Tarii Crisurilor cu cele 3 sectii ale sale: istorie, arta etnografica si stiinte naturale fiind in curs de retrocedare, Catedrala greco-catolica "Sf. Nicolae" (1806), Sinagoga ortodoxa (1880), Palatul Camerei de Comert (1893-1894), Primaria (1895-1902), Palatul Justitiei (1898), cladirea Teatrului de Stat (1899-1900), palatele Apollo, Ullman, resedinta Episcopiei greco-catolice (1906), Palatul "Vulturul Negru" (1908) etc.

 

Din 1784, evreii primesc dreptul de a se aseza in cartierul Subcetate, ceea ce va impulsiona dezvoltarea industriei si mai ales a comertului. Incepand din 1786, romanii, ungurii, germanii compun in proportii egale conducerea orasului. Intre 1791-1792 se redacteaza la Oradea vestitul Supplex Libellus Valahorum, petitia pentru drepturi a romanilor transilvaneni, pornita din mediul Academiei de Drept, infiintata aici in 1780 si care sta la baza centrului universitar de astazi.

Secolul al XIX-lea marcheaza si inceputul modernitatii, prin conceperea primelor planuri de sistematizare si unificare administrativa a diferitelor cartiere ale orasului. Revolutia de la 1848 n-a afectat prea mult orasul. In 1860 are loc unificarea partilor componente ale orasului si, de acum, urbea va purta numele de Oradea - Mare (Grosswardein, Nagyvarad). Spre sfarsitul secolului, alaturi de o importanta dezvoltare industriala, prind contur, fiind apoi continuate in perioada interbelica, cateva din marile institutii culturale ale urbei: muzeul, teatrul, bibliotecile, societatile de lectura, etc. Tot in aceeasi perioada centrul orasului se reface, devenind expresia stilului Secession dominant in Europa.

La 12 octombrie 1918, fruntasii romanilor din Transilvania adopta Declaratia de autodeterminare de la Oradea, care va deveni documentul principal citit cu ocazia zilei de 1 decembrie 1918, cand se creeaza Statul National Roman de astazi. Dupa introducerea administratiei romanesti, la 25 decembrie 1925, orasul Oradea a fost declarat municipiu. Orasul locuit in majoritate de o populatie romaneasca, a devenit unul din cele mai prospere din punct de vedere economic si cultural. S-au dezvoltat ramuri industriale, banci romanesti, societati culturale importante. Este momentul de varf al afirmarii spiritualitatii romanesti si maghiare, cultura oradeana cunoscand o relansare prin activitatea unor publicisti, scriitori si poeti grupati in jurul revistelor "Familia" si "Cele Trei Crisuri". Presa politica si cea culturala, romana si maghiara, numara peste 30 de titluri.

La 12 octombrie 1944, armatele romane si cele sovietice elibereaza orasul, instaurand o administratie sovietica de circa un an. Oradea se reface greu dupa distrugerile razboiului.

Oradea de dupa decembrie 1989 aspira la prosperitatea si bogatia fireasca unui oras cu traditii europene. Atât în plan economic cât si cultural, perspectivele municipiului sunt inevitabil legate de mersul general al societatii românesti spre o societate libera, democratica, cu o economie de piata dinamica, cu initiative cât mai diversificate în toate domeniile de activitate. Oradea, prin specificul ei, este printre cele mai importante zone economice si culturale din vestul României si ale tarii în general, unul din marile centre universitare contemporane, cu o dinamica a dezvoltarii deosebite.

bailefelix.net
 
 
scurt istoric
bailefelix.net bailefelix.net bailefelix.net
 
:: :: :: :: :: :: ::
© 2007-2012 bailefelix.net - Toate drepturile rezervate
Design by webisimo.com
bailefelix.net bailefelix.net
Login Membrii
Acces cont
CAUTARE